Sprehod po »CANKARJEVEM DELAVSKEM TRSTU« in predavanje IVAN CANKAR IN SLOVENSKA KULTURA NEKOČ IN DANES

V torek 4. decembra, bo prava poslastica dogodkov, posvečenih stoletnici smrti Ivana Cankarja. Dvodelni popoldanski program se bo začel s sprehodom po Cankarjevem delavskem Trstu, ki ga bo vodila prof. Marta Ivašič, nadaljeval pa se bo s predavanjem dr. Vesne Mikolič z naslovom Ivan Cankar in slovenska kultura nekoč in danes ob predstavitvi ponatisa Cankarjevega romana Novo življenje (Slovenska matica, 2018).

STU-Ivan-Cankar_banerji_850x300_si-300x106

Sprehod po Cankarjevi poti v Trstu, ki ga bo vodila prof. Marta Ivašič, se bo začel ob 16. uri pred stavbo Primorskega dnevnika na ulici Montecchi 6; ob vsakem postanku bodo študentje obeh oddelkov tržaške univerze v okviru projekta Svetovni dnevi Ivana Cankarja prebrali pesmi in odlomke iz Cankarjevih del, ki so jih prevedli v italijanščino in so v 22 jezikih zbrani v Antologiji literature Ivana Cankarja. Pot bo udeležence vodila do Kulturnega doma (Ul. Petronio 4), kjer se bo ob 18. uri začel drugi del prireditve.

81483_874515_090923db07_10057056_medium
Prof. Marta Ivašič

Prof. Miran Košuta bo imel v Kulturnem domu (Ul. Petronio 4) uvodni nagovor, sledilo pa bo predavanje dr. Vesne Mikolič z naslovom Ivan Cankar in slovenska kultura nekoč in danes ter predstavitev ponatisa Cankarjevega dela Novo življenje, ki je pred 110 leti izšlo pri Slovenski matici.

o_4-stran-djvu-1560178-mdr--hires-jpeg0_1024
dr. Vesna Mikolič

 

NovoZivljenje
Novo življenje, ki je pravkar izšlo pri Slovenski matici, je ponatis iz leta 1908, več informacij na tej povezavi

Dogodek spada v niz dogodkov Cankarjevo leto v Trstu, ki ga koordinira Slovenska kulturno-gospodarska zveza.

Bogat popoldanski program prirejajo:

Slovensko stalno gledališče, Slovenska matica, Slovenski klub,Slovenski klub, Oddelek za humanistične študije in Oddelek za pravne vede, jezik, prevajanje in tolmačenje Univerze v Trstu, Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik na Oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani

%d bloggers like this: