Cankarjev filmski maraton

V četrtek, 29. novembra, vabijo ob 19. uri Slovensko stalno gledališče, Slovenski klub, Kinoatelje, Slovenska kinoteka in Slovenski filmski center  v Malo dvorano tržaškega Kulturnega doma (Ul. Petronio 4 – Trst) na CANKARJEV FILMSKI MARATON.

Sledili si bosta projekciji dveh filmov, ki sta nastala ravno v letu, ko poteka stoletnica smrtni Ivana Cankarja, in sicer dokumentarno-igrani film Cankar ter dokumentarni film Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja.

Med obema projekcijama bo potekal pogovor z ustvarjalci obeh filmov, ki ga bo vodila Poljanka Dolhar.

Cankar

(dokumentarno-igrani film, 2018, 93’)

režiser: Amir Muratović

produkcijska hiša: Cebram

koproducent: RTV Slovenija

Cankar

Ivan Cankar je marsikaj zapisal prej, kot je to doživel. To vez med literaturo in zasebnim življenjem v filmu slikajo igrani in animirani prizori, ki črpajo motive izključno iz pisateljevih del in dopisovanja z najbližjimi. Celotno desetletje je bil del dunajske družine Löffler in tam je ustvaril večino obsežnega opusa. Sprva se je približal gospodinji, pozneje pa njeni odraščajoči hčeri Steffi. Tudi na ljubljanskem Rožniku se je zapletal s tamkajšnjimi dekleti; bil je pozoren ljubimec, vedre narave, družaben in izjemno inteligenten. Odmevna predavanja pa ga kažejo kot prepričanega socialdemokrata.

IGRALSKA ZASEDBA: Rok Vihar (Ivan Cankar), Lara Vouk (Steffi Löffler), Helena Peršuh (Albina Löffler), Katarina Kresitschnig (Malči Löffler), Lucia-Maria Kresitschnig (Steffi Löffler – mlajša), Jaka Lah (Izidor Cankar), Urška Taufer (Nina Bergman), Nina Rakovec (Milena Rohrman), Luka Cimprič (Alojz Kraigher), Robert Prebil (nadškof Stadler), Uroš Kaurin (Karlo Cankar), Mitja Manček (Ivan Grohar), Matej Recer (Fran Saleški Finžgar), Veno Povše (Alfred Löffler), Anton Wallenstein (Willy Löeffler), Sara Dirnbek (hišnica), Patrizia Jurinčič (Mici Pfeiffer)

Amir Muratović (1966, Sarajevo) je študiral na Fakulteti za arhitekturo ter filmsko in televizijsko režijo na AGRFT. Za Televizijo Slovenija je kot scenarist, režiser in montažer ustvaril številne dokumentarne filme.

 

Sledi v Mali dvorani

Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja – Ivan Cankar

(dokumentarni film, 2018, 1’18’’)

režiser: Dušan Moravec

produkcijska hiša: Friendly Production

koproducenti: Vertigo, Zavod za kulturne dejavnosti, Društvo Skuc, RTV Slovenija

TisocUrBridkosti

V filmu odkrivamo življenje in konec, nevreden velikega pisatelja, umetnika, Kurenta, Ivana Cankarja. Ko se oglasi njegov genij, so ljudje preprosto očarani! Film nam skozi pripovedko Kurent prikaže vse bistvene sestavine Cankarjeve literature. Zgodbo o njegovem delu in življenju nam pripovedujejo poznavalci njegovega izjemnega opusa. Posebnost filma so tudi animirane sekvence, ki prikazujejo čas pred I. svetovno vojno in takoj po njej, ko se pisateljevo razburkano življenje tudi konča, njegova smrt pa še vedno ostaja nepojasnjena.

IGRALSKA ZASEDBA: Jurij Souček (Interpret Kurenta), Matjaž Pikalo (Ivan Cankar), Peter Dirnbek (Rok Kurent), Neža Verdonik (Muza)

Dušan Moravec (1964, Ljubljana) je bil član vidnega rock benda Kuzle in je vrsto let delal kot novinar. Od leta 2000 se kot scenarist in režiser ukvarja izključno s filmom. Posnel je več kot 20 dokumentarnih filmov v produkciji TV Slovenija in drugih produkcijskih hiš.

%d bloggers like this: