Predavanje Petra Kolška in ekskurzija na odkrivanje Cankarjeve Ljubljane

Cankarjevo leto v Trstu se po poletnem premoru nadaljuje. Niz dogodkov, ki jih v spomin na stoto obletnico smrti Ivana Cankarja prirejajo slovenske ustanove v Trstu v koordinaciji Slovenske kulturno-gospodarske zveze, ponuja v naslednjem tednu dva dogodka.

Peter Kolšek, novinar, dolgoletni urednik kulturne redakcije dnevnika Delo in njegove priloge Književni listi, bo tako v sredo, 3. oktobra, ob 18. uri gost Narodne in študijske knjižnice. Kolšek se je sistematično lotil preučevanja Cankarjevih odnosov z ženskami, pregledal pisateljevo bogato pisemsko gradivo, analiziral njegove ženske literarne like ter pričevanja njegovih sodobnikov in prišel do zanimivih ugotovitev, ki nam Cankarja razodevajo kot človeka in umetnika. V predavanju Cankar in ženske, ki bo potekalo v prostorih NŠK v tržaškem Narodnem domu, bo osvetlil njegovo ljubezensko življenje, ki je bilo v prvih petnajstih letih odraslega življenja (1895–1910) razmeroma živahno in zapleteno. Zadnjih osem let je bilo živahno veliko manj, zapleteno pa bolj. Peter Kolšek pripravlja na to temo tudi knjigo.

peter kolsek
Novinar in urednik Peter Kolšek bo gost NŠK

Vsebinsko pester bo tudi segment niza, ki ga ponuja Zveza slovenskih kulturnih društev. V nedeljo, 7. oktobra, vabi ZSKD namreč na eskurzijo na odkrivanje Cankarjeve Ljubljane. Poleg avtobusnega prevoza predvideva celodnevno potepanje po slovenski prestolnici vodene oglede Cankarjeve spominske hiše na Vrhniki, ljubljanskega mestnega središča, razstave Ivan Cankar in Evropa v Cankarjevem domu ter sprehod na Rožnik in ogled Cankarjeve spominske sobe. Na razpolago je še nekaj mest. Informacije in rezervacije so na voljo na mailu info@zskd.eu ali na telefonski številki 040 635626.

CSH_pogled_v_celoti-16x9
Cankarjeva spominska hiša na Vrhniki

cankar_pravica_2018_v

%d bloggers like this: