Predstavili smo Cankarjevo leto v Trstu

 

Cattura

Na tržaškem sedežu SKGZ-ja smo 18. maja javnosti in medijem predstavili Cankarjevo leto v Trstu. Martin Lissiach je tako v imenu SKGZ-ja napovedal prihajajoči prireditvi.

Prvi dogodek prireja Slovenski klub in bo na vrsti v soboto, 19. maja, ko bo ob 17. uri izpred stavbe Primorskega dnevnika pri Svetem Jakobu (Ulica Montecchi 6) štartal voden ogled Cankarjev delavski Trst: pot od Sv. Jakoba do Velikega trga. Sprehod, ki ga bo prof. Marta Ivašič vodila v slovenščini, je brezplačen. Zaključek je predviden okrog 18.30 na Velikem trgu (Piazza Unità).

Niz dogodkov se bo nadaljeval čez nekaj dni. Katedra za slovenski jezik pri Oddelku za tolmače in prevajalce (IUSLIT) Univerze v Trstu vabi v torek, 22. maja, ob 14. uri na predavanje Ivan Cankar: Bios e Opus, ki bo v predavalnici E1 v Narodnem domu (Ul. Filzi 14). Predavanje dr. Jadranke Cergol v italijanskem jeziku je namenjeno vsem, ki največjega slovenskega pisatelja in dramatika še ne poznajo. Beseda bo tekla o življenju, delu in kritični misli Ivana Cankarja. Dogodek je nastal v sklopu programa Slovenščina na tujih univerzah Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik.

loghi

Partnerji niza Cankarjevo leto v Trstu so poleg Slovenskega kluba, Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik ter Univerze v Trstu še:

  • Zveza slovenskih kulturnih društev, ki bo v nedeljo, 7. oktobra 2018, priredila izlet z odkrivanjem Cankarjeve Ljubljane.
  • Narodna in študijska knjižnica bo oktobra v Oddelku za mlade bralce v Narodnem domu priredila predavanje Petra Kolška na temo »Cankar in ženske«.
  • Založništvo tržaškega tiska pripravlja prevod izbora Cankarjeve proze. Dvojezična knjiga, ki jo ureja prof. Marija Mitrović, bo izšla jeseni.
  • Krut bo Ivanu Cankarju posvetil potujočo prireditev Starosta mali  princ v sodelovanju z društvoma slovenskih upokojencev iz Trsta in Gorice ter društvi oziroma zvezami društev s Koprskega in Novogoriškega.
  • Založba Comunicarte Edizioni pripravlja prevod Cankarjevega Hlapca Jerneja izpod peresa Darje Betocchi. V knjigi bodo objavljene tudi slike, ki jih je umetnik Ugo Pierri ustvaril za to priložnost.
  • Ime Ivana Cankarja bo večkrat odmevalo tudi med sezono 2018/19 Slovenskega stalnega gledališča, ki bo repertoar razgrnilo junija.
  • Študentje, ki obiskujejo predavanja Katedre za slovenski jezik pri Oddelku za tolmače in prevajalce (IUSLIT) ter Kateder za slovenski jezik in slovensko književnost pri Oddelku za humanistične študije Univerze v Trstu   bodo v sklopu projekta Svetovni dnevi Ivana Cankarja v koordinaciji Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik s svojimi prevodi v italijanščino sodelovali pri oblikovanju Antologije literature Ivana Cankarja s prevodi v tuje jezike. Pri projektu bodo sodelovali tudi študentje, ki obiskujejo lektorat slovenščine na Univerzah v Rimu, Neaplju, Padovi in Vidnu.
  • Slavistično društvo Trst-Gorica-Videm bo v okviru Primorskih slovenističnih dnevov priredilo 13. in 14. decembra 2018 strokovni Simpozij o Ivanu Cankarju ob stoletnici njegove smrti. Govor bo o pisateljevem delu z literarnega, jezikovnega, političnega, filozofskega in psihološkega zornega kota. Še prej pa bo 27. in 28. septembra 2018 v Vidmu potekal Slovenski slavistični kongres: ena od njegovih sekcij bo nosila naslov Jubilejni Cankar.
  • Partner skupnega niza dogodkov je tudi Glasbena matica.

Vsi partnerji so našteti tudi v zavihku Partnerji.

logotip_zlat

Celostno grafično podobo Cankarjevega leta v Trstu je ustvaril Aleš Brce. Navdih za migetajoče brke, ki se pojavljajo v logotipu projekta, je dobil v močnih sunkih burje. Zlati barvni elementi pa namigujejo na slovesnost tega jubileja.

Ker se bodo dogodki Cankarjevega leta v Trstu vrstili do decembra, nalašč nismo oblikovali tiskanega programa. Na našem spletnem mestu bo možno najti novice o prihajajočih dogodkih. Najpomembnejši zavihek na spletni strani je seveda Koledar, novicam o projektu pa lahko sledite tudi na Facebook strani Cankarjevo leto v Trstu.

Če bi druge ustanove ali  društva želeli svoj dogodek vključiti v skupni niz, lahko najdejo kontakte v zahihku Kontakt te spletne strani.

IMG_0546

%d bloggers like this: